ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΡΑΓΟΥ GENOVERSE

Συστατικά

  • 1 κιλό μοσχάρι, σιδηρόδρομο με το κόκαλο και καθαρισμένο από το λίπος

  • αλάτι

  • πιπέρι

  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 80 γρ. πανσέτα, κομμένη σε κομμάτια πάχους 7 χιλ.

  • 1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια πάχους 7 χιλ.

  • 1 στικ σέλερι, κομμένο σε κομμάτια πάχους 7 χιλ.

  • 1/2 κιλό κρεμμύδι, , κομμένο στη μέση και πολύ λεπτά κομμένο

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • θυμάρι

  • 125 ml κρασί λευκό, ξηρό

  • 1/2 κιλό ριγκατόνι

  • πεκορίνο, τριμμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στεγνώνουμε καλά τα παϊδάκια με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία γάστρα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει.

  • Βάζουμε τα μισά παϊδάκια μέσα για να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα από όλες τις πλευρές για περίπου 8-10 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.

  • Κάνουμε το ίδιο και για τα άλλα μισά παϊδάκια χρησιμοποιώντας το λίπος που έμεινε στη γάστρα από τα προηγούμενα παϊδάκια. Μεταφέρουμε στο πιάτο.

  • Αφαιρούμε όλο το λίπος από τη γάστρα εκτός από 1 κ.σ.

  • Προσθέτουμε την πανσέτα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα για περίπου 6 λεπτά.

  • Βάζουμε μέσα τα καρότα, το σέλερι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για 5-7 λεπτά.

  • Ρίχνουμε μέσα και τα κρεμμύδια και ¼ κ.γ. αλάτι.

  • Ανεβάζουμε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε τη γάστρα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τα κρεμμύδια να ξεραθούν και να βγάλουν την υγρασία τους για περίπου 10 λεπτά.

  • Ξεσκεπάζουμε, μειώνουμε τη φωτιά σε υψηλή προς μέτρια και ανατεύουμε συχνά μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν καστανό χρώμα για περίπου 8-10 λεπτά ακόμα.

  • Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας, το θυμάρι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν για 1 λεπτό περίπου.

  • Προσθέτουμε και το κρασί και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.

  • Μεταφέρουμε το κρέας με ότι χυμούς έχει μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε.

  • Μειώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, γυρνώντας τα παϊδάκια συχνά μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ και να πέφτει από το κόκκαλο για περίπου 2 ώρες.

  • Μεταφέρουμε τα παϊδάκια στο πιάτο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και μετά παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες αφαιρώντας τα κόκκαλα και το λίπος.

  • Στο μεταξύ, σιγοβράζουμε ξανά τη σάλτσα που έχουμε μέσα στη γάστρα, ανακατεύοντας συχνά για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία ωραία παχιά και κρεμώδη σάλτσα.

  • Ρίχνουμε μέσα το θρυμματισμένο κρέας μας και αλατοπιπερώνουμε.

  • Στο μεταξύ βράζουμε νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα.

  • Προσθέτουμε μέσα τα μακαρόνια αφού βράσει το νερό και 2 κ.σ. αλάτι και τα βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνουν al dente.

  • Κρατάμε ½ κούπα από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια.

  • Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στη γάστρα.

  • Προσθέτουμε τη σάλτσα μας και ½ κούπα από το νερό που κρατήσαμε. Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν.

  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και άλλο νερό από αυτό που κρατήσαμε αν χρειάζεται για να διορθώσουμε την πυκνότητα της σάλτσας μας.

  • Σερβίρουμε με το τριμμένο πεκορίνο.