Πένες Αραμπιάτα
Συστατικά
- 400 γρ. πένες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο (3 κ.σ. + 3 κ.σ.) και επιπλέον 2 κ.σ. για τις πένες
- 1 κρεμμύδι
- 4 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 4-5 καυτερές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. τομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. νοστιμιά
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 10 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
- φρέσκο πιπέρι
- βασιλικός για στόλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε τις πένες να βράσουν σε αλατισμένο νερό που βράζει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον ένα λεπτό.
- Όταν είναι έτοιμες, σουρώνουμε και τις κρατάμε ζεστές. Αν θέλουμε ανακατεύουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε στη φωτιά.
- Ρίχνουμε και τη ζάχαρη, τις πιπεριές τσίλι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια (6-8 λεπτά).
- Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα, τη νοστιμιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 2-3 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης