Get Adobe Flash player
×

Μήνυμα

Responsivizer detection: ccbot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
×

Προειδοποίηση

JRequest is deprecated.
JLayoutFile::setLayout() is deprecated, use JLayoutFile::setLayoutId() instead.
JLayoutFile::refreshIncludePaths() is deprecated, use JLayoutFile::clearIncludePaths() instead.
JHtmlBehavior::framework is deprecated. Update to jquery scripts.
JViewLegacy::assignRef is deprecated. Use native PHP syntax.

Λαζάνια με λαχανικά

Συστατικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κολοκύθια
  • 500 γρ. σπανάκι 
  • 80-100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2,2 κιλά ντομάτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 21 φύλλα λαζάνια
  • 300 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • 3 κ.σ. θυμάρι
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. και τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ρίγανη και τις ανακατεύουμε.
  • Τις στρώνουμε στο τηγάνι σε δόσεις. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βάζουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
  • Κόβουμε το κολοκύθια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
  • Τα στρώνουμε στο τηγάνι, ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη στο μπολ με τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες 0,5 εκ., προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις βάζουμε στο ίδιο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα πυρέξ 25x35 απλώνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και στρώνουμε 7 λαζάνια.
  • Απλώνουμε από πάνω 1 στρώση ντομάτες, 1 στρώση μελιτζάνες, 1 στρώση κολοκύθια και το 1/3 από το σπανάκι.
  • Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. δυόσμο, 1 κ.σ. άνηθο, 100 γρ. φέτα και 70 γρ. γραβιέρα.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές. Συνολικά κάνουμε τρείς στρώσεις από τα λαζάνια, τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα τυριά.
  • Πριν βάλουμε τη τελευταία δόση από τα τυριά, πασπαλίζουμε με το ζουμί που έχει μείνει στο μπολ με τα λαχανικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Βάζουμε στον φούρνο για 40 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι.

 

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης